Retten ‘Bøf Stroganoff’ eller ‘Oksekød Stroganov’ kommer oprindeligt fra rusland – på russisk hedder retten: ‘бефстроганов befstróganov’. Retten var fra starten en skål med sauterede stykker oksekød serveret i en sauce med smetana (creme fraiche). Fra midten af 1900 tallet blev den populær overalt i verden og findes i dag mange varianter med betydelig variation fra den originale opskrift. Her er en opskrift, som jeg fik den af min svigermor.

OPSKRIFT

Bøf Stroganoff i Stegeso| Have Til Bord | © EBBESEN photography

Bøf Stroganoff i Stegeso

Denne ret fra midten af 1900 tallet er blevet populært overalt i verden og findes i dag i mange varianter med betydelig variation fra den originale opskrift. Her er en opskrift som jeg fik den af min svigermor.
FORBEREDELSE: 30 min
TILBEREDNING: 45 min
SAMLET TID: 1 t 15 min
OPSKRIFTS TYPE: Hovedret
KØKKEN: Russisk
NØGLEORD / TAGS: Bøf Stroganoff, Mad i Römertorpf, Mad i stegeso, Römertorph, Sammenkogt ret, Sammenkogt ret i Stegeso, Stegeso
ANTAL PORTIONER: 4

SÆRLIGT UDSTYR

  • Stegeso / Römertorpf

INGREDIENSER

  • 900 g Okseinderlårskåret i tern
  • 500 g Champignonskåret i skiver eller i kvarte stykker
  • 800 g Løgpillet og skåret i tynde både
  • 5 Gulerødderskrællede, skåret i 5 cm stykker og derefter flækket på langs i kvarte stykker
  • 2 kg Bagekartoflerskrællede og skåret i grove tern
  • 1 tsk Salt
  • 3 dl Oksebouillon
  • 1 lille ds Koncentreret tomat pure
  • 2 spks Mælk– til kartoffelmosen
  • ¼ l Creme fraiche– 18%
  • Smør / flydende margarine
  • Salt og Peber

INSTRUKTIONER (sådan gør du)

  • Klargør grøntsagerne som anvist i ingredienslisten.
  • Svits kødet i fedtstof i en stor fladbundet gryde.
  • Til sæt løg og svampe og lad dem stege med i 1-2 min.
  • Hæld hele blandingen op i stegesoen *) og tilsæt bouillon og tomatpuré.
    Læg låget på stegesoen og sæt den i en forvarmet ovn ved 220° C (alm varme) i ca 45 min.
  • Læg kartoffelstykkerne i en gryde med letsaltet vand og kog dem til de er møre uden at de er udkogte. Hæld vandet fra (gem lidt vand i en skål) og mos kartoflerne med et håndmixer. Tilsæt lidt smør og 1-2 spks mælk for at få mosen lind. Tilsæt evt. lidt af kogevandet om nødvendigt. Læg låg på og stil mosen til side indtil servering.
  • Tag stegesoen ud af oven after de 45 min og tilsæt creme fraichen og vend den forsigtigt i retten. Stil stegesoen på bordet sammen med kartoffelmosen.

NOTER til opskrift

Hvis du ikke har brugt din stegeso et stykke tid, skal du sætte den i koldt vand i en time før du bruger den for at undgå at den revner i den varme ovn!
At lave mad i en stegeso er fantastisk da retten tilbereder sig selv i ‘soen’, smagsstofferne forbliver i retten og så kan du tillige servere retten direkte fra ‘soen’ da den som ofte er meget dekorativ. Husk  dog varmehansker når du løfter låget af.
Fik du prøvet denne opskrift?Fortæl os hvordan den var!