Chiafrø – hvad er det egentlig?

Chia ‘- udtales Chee-ah – stammer oprindelig fra Mayaernes ord for’ styrke ‘. Chiafrø er uforarbejdede frø, som har noget nær det højeste indhold af plantebaseret omega-3, fibre, protein og antioxidanter, samlet i en pakke, i verden.

Chiafrø indeholder:

  • 20% protein af god kvalitet.
  • 20% omega-3. 2 skefulde indeholder mere end en laksefilet.
  • 38% fibre- 4 gange så mange som i hørfrø.
  • 30% flere antioxidanter end i blåbær og 15 gange mere end i broccoli.
  • 6 gange mere kalk end i sødmælk.
  • Chiafrø er glutenfri.
  • Indeholder næsten ingen sukker.
  • Kan opsuge deres egen vægt i væske 10 gange.

Chiafrø har en mild, nøddeagtig smag, som gør det perfekte til anvendelse i mad. Chiafrø kan kombineres med andre sunde ingredienser til at skabe naturlig lækker mad. Mysli, bagværk, pandekager, smoothies osv.

Chiafrø kan også drysses på talrige retter, herunder salat, grøntsager, risretter og meget mere.

Lad dem spire på samme måde som karse og brug dem som grønt drys.

Chiaplanten er i familie med salvieplanten. På latin hedder den Salvie Hispanica. Chia daterer sig tilbage så tidligt som 1500 f.Kr. Chia blev anset som løbernes og krigernes mad i den gamle Maya kultur. Løbere og budbringere kunne efter sigende løbe hele dagen på en lille håndfuld af Chiafrø.

Udholdenhed er kernen i historien om chia; det siges, at Azteker krigere overlevede uden nogen anden form for føde end Chiafrø på deres store erobringstogter, chia var så værdifuld for nogle samfund i Sydamerika, at det blev brugt som en form for valuta.

Hvert chiafrø er unikt og det er en stor fornøjelse at sidde og kige på de forskelligartede mønstre i chiafrøen under stor forstørrelse. Faktisk har jeg lavet en aftale om at fotografere chiafrø under mikroskop, det glæder jeg mig meget til.

Billederne du ser til højre er af chiafrø – frøene har ca. samme størrelse som birkes på et rundstykke.

Chia-planten, dyrkes i Syd- og Mellemamerika. Da behovet for chiafrø stiger dag for dag, forsøger man i øjeblikket at eksperimentere med dyrkning af chiafrø i f.eks. Spanien.

Indlæg af samme kategori

Vi har fået ny robotplæneklipper fra STIHL

Vi har fået ny robotplæneklipper fra STIHL

- vi skifter vores Husqvarna Automower ud med STIHL's iMow. Vi har indtil dette forår haft 2 Husqvarna AutoMower plæneklipperrobotter i gang  i vores have. Hvorfor 2? Jo, vi har et stort græsareal på ca. 5600 kvm, der er gennemskåret af en grusvej, derfor har vi to...

STIHL’s batteritrimmer FSA 85

STIHL’s batteritrimmer FSA 85

Som tidligere nævnt er vi gået over til kun at bruge batteridrevne havemaskiner, når det kan lade sig gøre. Vi har brugt vores STIHL’s batteri trimmer FSA 85 et stykke tid nu og her er vores erfaringer med den. Denne maskine tilhører STIHL’s professionelle linje...

Bøf Stroganoff i stegeso / Römertopf

Bøf Stroganoff i stegeso / Römertopf

Retten 'Bøf Stroganoff' eller 'Oksekød Stroganov' kommer oprindeligt fra rusland - på russisk hedder retten: 'бефстроганов befstróganov'. Retten var fra starten en skål med sauterede stykker oksekød serveret i en sauce med smetana (creme fraiche). Fra midten af 1900...