Havregrød med chiafrø, skåret frugt og nødder

Mange går ind i et nyt år med intensionen om at blive mere sunde. Nogle begynder at motionere mens andre går på slankekurer. I julen læste jeg en bog af Umahro Cadogan: Fra usund til sund.  En ganske god bog, faktisk en af de bedre i dette felt da Unahro evner at forklare tingene på en forståelig og pædagogisk måde. Lige som så mange andre sundhedsepostle understreger han også vigtigheden af at spise min. 600 gram grøntsager, frugt og nødder om dagen. 600 gram grøntsager det er meget – så meget at man behøver at tage alle måltider i brug for ikke at have følesen af kløjs i grøntasager. Her til morgen tænkte jeg så, hvordan kan man lave en sund morgenmad med dagens første ca. 200 gram grøntssager, frugt/bær og nødder. Og hvor meget er 200 gram frugt egentlig?

Jeg vejede to æbler – vi har stadig æbler fra vores egen avl – og de vejede ca. 225 gram!! Super  – sådan  fiksede jeg de magiske 200 gram grønt, også selv efter at kernehusene bliver fjernet. Som basis lavede jeg så en havregrød, ikke den almindelige af slagsen, men med chiafrø. Chiafrø har mange gode egenskaber f.eks. indeholder chiafrø:

  • 8 gange mere omega 3 end laks
  • 30 gange flere antioxidanter end blåbær
  • 6 gange mere kalk end mælk
  • 2 gange flere fibre end havregryn
  • 4 gange mere selen end hørfrø, og
  • 90 gange mere fosfor end sødmælk.
    (Kilde: Mirakelfrøet Chia)

Som pynt hakkede jeg en håndfuld mandler og til sidste dryssede jeg lidt kanel ud over. Jeg er helkt vild med kanel, fordi kanel kan så meget andet end at give en eksotisk smag. Kanel har været kendt og værdsat siden oldtiden. I Indien og andre dele af verden er kanel ikke en sæson-vare lige som i danmark, men indgår sammen med andre krydderier i hverdagsmaden. Ikke alene tilfører kanel god smag til maden, kanel er også et ældgammelt lægemiddel som blandt andet bidrager til en god fordøjelse – vel at mærke, når indtagelsen ikke overdrives. Kanel er blevet anerkendt for kunne anvendes : til at milde mavesmerter, som appetitstimulerende middel og til at lindre fordøjelsesbesvær. I de senere år er kanel især blevet kendt for dets blodsukker-regulerende egenskaber. Forskning tyder på, at kanel muligvis vil kunne benyttes mod insulinresistens og type II (ikke-insulinkrævende) sukkersyge. Forskning har også vist, at indtagelse af risengrød tilsat 6 g kanel reducerer den stigning i blodsukkeret som følger efter et måltid, ligesom kanelen forsinker den tid det tager mavesækken at tømmes videre ud i tarmen, uden at det påvirker mæthedfølelsen. Sluttelig har kanel også en mild anti-klumpende (blodfortyndende) effekt, og kan også sænke blodets indhold af triglycerider, LDL- og totalkolesterol. (kilde: Sund Forskning)

Ofte er sund mad forbundet med et stort tidsforbrug når det gælder tilberedningstiden, men dette måltid var klaret på under 10 min, mere kan man da ikke forlange. Prøv selv og kommenter gerne denne opskrift.

ForberedelsesTID

5 minutter

}

TILBEREDNINGSTID

5 minutter

ANTAL PORTIONER

1

TILBEReDNING

INGREDIENSER

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vand
  • 1 spsk chiafrø
  • 2 æbler
  • en hånfuld mandler
  • 1 spks rosiner
  • 1 tsk kanel
l

INSTRUKTIONER

  1. Skyld æblerne og skær dem i både.
  2. Fjen kernehusene og snit æblebådene yderligere i små mundrette bidder.
  3. Hak mandlerne (brug en kniv med bølgeskær, det er meget nemmere).
  4. Hæld havregryn, chiafrø og vand samt en knivspids salt i en gryde og varm blandingen op under omrørring
  5. Når grøden har den ønskede konsistens hælden den i en dyb tallerken og pyntes med æblestykker, hakkede mandler og rosiner. Drys kanel ud over og server /spis straks .

Indlæg af samme kategori

Havregrød med æbler og rosiner

Vi har så mange æbler for tiden, at vi knapt nok kan holde trit med produktionen. På en grå og kold efterårsmorgen kan en god havregrød være en god måde at starte dagen på. Her kan æbler være med til at gøre grøden endnu bedre.  Grøden ikke bare smager godt - den...

Spansk omelet med rød peber (100 kcal)

Denne omelet er velegnet på brunchtallerkenen eller til en nem og hurtig frokost. Er du ikke på en speciel kur, kan du spise et stykke friskbagt rugbrød til - det gør ikke oplevelsen mindre.5 minutter5 minutter1 1 ÆG (50 GRAM) 1/2 RØD PEBERFRUGT (50 GRAM) SALT OG...

HaveTilBords hybrid morgenfrokost

Oven på den sene valgnat i går, hvor vi kom sent i seng, kom vi tilsvarende sent op i dag. Vi besluttede derfor at slå morgenmad og frokost sammen. Det blev til en af vores madpandekager med chiafrø, hvortil vi lavede en salat af friske rucola- og spinatblade, som vi...

0 kommentarer