Januar i Haven

Selvom det kan være koldt og surt i haven her i januar, er der stadig en del gøremål. Her er nogle af dem:

 

 • Er det meget koldt, så beskyt  små og nye frugttræer  mod harer, rådyr og mus. Dæk følsomme planter med granris – brug evt. juletræets grene.
 • Har du Rododendron’er, og er bladene begyndt at rulle sig sammen, er det et tegn på at de skal vandes. De har nemlig en stor fordampning fra bladene på solskinsdage og de har svært ved at trække vand op af den frosne jord.
 • Høst de sidste jordskokker, vinterkål og rosenkål i haven.
 • Skal der tyndes ud i løvtræerne kan det være en god idé at gøre det nu. Sørg for at afsavede grene ikke efterlader et langt flosset sår langt ned af stammen. Skær grenen halvt igennem på undersiden et stykke fra stammen. Skær derefter grenen over længere ude. Til sidste kan ‘stumpen’ skæres smukt af helt inde ved stammen (se billedet ovenfor).
 • Hvis det begynder at sne, og specielt hvis der er tale om rigtig våd tøsne, så husk at ryste sneen af især de stedsegrønne træer, hække og buske, så sneen ikke tynger og knækker grenene.
 • Er græsplænen frossen, så undgå at gå for meget på den i frostvejr, det kan ødelægge plænens struktur.
 • Har du stadig æbler eller rester af disse hængende på dine frugttræer, så fjern dem nu for at undgå smitte.
 • Pot dine planter om. Efterhånden som lyset vender tilbage – januar måned har tre timer mere lys end december – begynder de overvintrede planter så småt at vågne fra vinterdvalen. Udskriftning af jorden er derfor en god idé. er rødderne blevet store kan man skære det yderste af eller plant om til en større potte.
 • Det er tid at lægge planer for køkkenhaven. Find ud af hvad du vil have i år og gå i gang med planlægningen.
 • Har du frø til overs fra sidste år kan det være en god idé at tjekke om de stadig kan spire. Læg nogle frø på et stykke fugtigt vat og sæt dem varmt, der skal være 20-25 grader. Spirer de ikke i løbet af 1-2 uger må du kassere dem og købe nye. I løbet af januar begynder de første frø at blive solgt i frøbutikkerne. Har du brug for specielle frø, er det en god idé at bestille dem allerede nu, da de senere kan være udsolgt.
 • Får du brug for at salte, så vær varsom når du salter i nærheden af din græsplæne eller planter.

Indlæg af samme kategori

Vi skifter fra benzin til batteri

Vi skifter fra benzin til batteri

Vi har længe overvejet at skifte vores benzindrevne havemaskiner ud med tilsvarende batterimaskiner. Det har vi valgt ud fra flere synspunkter: - Batterimaskiner er mere miljøvenlige - Batterimaskiner larmer mindre - Batterimaskiner er lettere at håndtere  -...

Spansk kartoffel tortilla med squash

Spansk kartoffel tortilla med squash

Aftensmad skal nogle gange bare være nem. Det blev den så i går. I spanien har jeg tit fået kartoffeltortilla, så her ar min egen variant af spansk kartoffeltortilla. Det skønne ved at lave tortilla er, at man stort set kan bruge de grøntsdage man har i køleskabet den...

The boller

The boller

I går fejrede vi min datters fødselsdag. Hos os er der ingen fødselsdag uden boller, som jeg bager. Normalt bager jeg rosinboller, men i takt med at at vi bliver flere og flere i familien og enkelte familiemedlemmer ikke bryder sig om 'indbagte' rosiner, valgte jeg i...