Januar i Haven

Selvom det kan være koldt og surt i haven her i januar, er der stadig en del gøremål. Her er nogle af dem:

 

 • Er det meget koldt, så beskyt  små og nye frugttræer  mod harer, rådyr og mus. Dæk følsomme planter med granris – brug evt. juletræets grene.
 • Har du Rododendron’er, og er bladene begyndt at rulle sig sammen, er det et tegn på at de skal vandes. De har nemlig en stor fordampning fra bladene på solskinsdage og de har svært ved at trække vand op af den frosne jord.
 • Høst de sidste jordskokker, vinterkål og rosenkål i haven.
 • Skal der tyndes ud i løvtræerne kan det være en god idé at gøre det nu. Sørg for at afsavede grene ikke efterlader et langt flosset sår langt ned af stammen. Skær grenen halvt igennem på undersiden et stykke fra stammen. Skær derefter grenen over længere ude. Til sidste kan ‘stumpen’ skæres smukt af helt inde ved stammen (se billedet ovenfor).
 • Hvis det begynder at sne, og specielt hvis der er tale om rigtig våd tøsne, så husk at ryste sneen af især de stedsegrønne træer, hække og buske, så sneen ikke tynger og knækker grenene.
 • Er græsplænen frossen, så undgå at gå for meget på den i frostvejr, det kan ødelægge plænens struktur.
 • Har du stadig æbler eller rester af disse hængende på dine frugttræer, så fjern dem nu for at undgå smitte.
 • Pot dine planter om. Efterhånden som lyset vender tilbage – januar måned har tre timer mere lys end december – begynder de overvintrede planter så småt at vågne fra vinterdvalen. Udskriftning af jorden er derfor en god idé. er rødderne blevet store kan man skære det yderste af eller plant om til en større potte.
 • Det er tid at lægge planer for køkkenhaven. Find ud af hvad du vil have i år og gå i gang med planlægningen.
 • Har du frø til overs fra sidste år kan det være en god idé at tjekke om de stadig kan spire. Læg nogle frø på et stykke fugtigt vat og sæt dem varmt, der skal være 20-25 grader. Spirer de ikke i løbet af 1-2 uger må du kassere dem og købe nye. I løbet af januar begynder de første frø at blive solgt i frøbutikkerne. Har du brug for specielle frø, er det en god idé at bestille dem allerede nu, da de senere kan være udsolgt.
 • Får du brug for at salte, så vær varsom når du salter i nærheden af din græsplæne eller planter.

Indlæg af samme kategori

Spinat omelet

Spinat omelet

Nogen gange skal morgenmad bare være nemt. Samtidig gør det ikke noget at det er sundt. Tidligere når jeg var på forretningsrejse i udlandet og borede på fine hoteller, var der som regel mulighed for at få en frisklavet omelet i selve restauranten. Det lærte jeg at...

Havregrød med chiafrø, skåret frugt og nødder

Havregrød med chiafrø, skåret frugt og nødder

Mange går ind i et nyt år med intensionen om at blive mere sunde. Nogle begynder at motionere mens andre går på slankekurer. I julen læste jeg en bog af Umahro Cadogan: Fra usund til sund.  En ganske god bog, faktisk en af de bedre i dette felt da Unahro evner at...

Godt Nytår

Godt Nytår

Godt Nytår til jer alle Så rinder året snart ud og vi kan se frem til et nyt spændende år i haven. Vi har fuld gang i forberedelserne til 2019. Som noget nyt vil vi i år udsende et månedsbrev hvor vi udover at beskrive vores aktiviteter året igennem, tillige vil...